tečaj plesa u Splitu - Plesni klub Split-ex Mirela

Zašto je ples važan – tečaj plesa u Splitu?

Što je “ples”?

Ples je umjetnička forma koja naglašava glazbu i pokret. To se može vidjeti po brojnim ljudima, uključujući i profesionalne plesače, koji izvode klasični ples u različitim okruženjima. Ples se izvodi od davnina, a najčešća vrsta plesa je dvoranski ples (ballroom ples), koja je nastala iz oblika dvorskog plesa još iz doba vitezova.

Zašto je ples važan za društvo?

Ples promiče mentalno blagostanje

Vježbanje je veoma bitno za mentalno zdravlje. Prema studiji, ples može biti od pomoći jer poboljšava plastičnost mozga.

Ples smanjuje rizik od srčanih bolesti

Ples može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti:

  • smanjuje količinu krvi koja teče u noge kada se netko kreće

  • povećanje protoka krvi u ruke, srce i druge dijelove tijela kada osoba miruje tečaj plesa u Splitu 01 - Plesni klub Split-ex Mirela

  • poboljšanje mišićne mase i sposobnosti obavljanja različitih aktivnosti

  • povećanje pažnje

  • potiče oslobađanja endorfina, koji su prirodni lijekovi protiv bolova

Ples također gradi mostove između kultura

Postoji mnogo škola latino plesova u kojima učenici mogu naučiti kulturne plesove iz različitih dijelova svijeta i pritom učiti o različitim kulturama i jezicima.

Ples je izraz kulture i religije

Tijekom određenih doba godine, tradicije kao što su Božić, ili kineska Nova godina slave se u različitim zemljama. U mnogim zemljama djeca se oblače u kostime i idu od vrata do vrata pjevajući pjesme ili izvode koordinirane plesove koji predstavljaju naciju, rasu ili religiju.

Pomaže djeci u razvoju motoričkih sposobnosti

Razvijanjem čvrstih temelja za motoričke vještine djeca su sposobnija za obavljanje aktivnosti poput trčanja i skakanja, koje su važne za sport. To može potaknuti zdrav rast i razvoj.

Prednosti plesa za starije ljude

Tjelesna aktivnost pomaže u održavanju zdravlja uma i tijela. Ples može pomoći starijim osobama da zadrže svoju snagu, izdržljivost i fleksibilnost. Također može pomoći u poboljšanju ravnoteže.

Zašto plešemo? 10 razloga za ples:

1. Samoizražavanje
2. Osjećaj zajednice
3. Izvor opuštanja
4. Zabava
5. Vježbanje i kondicioniranje
6. Izvor motivacije i inspiracije
7. Osjećaj pripadnosti
8. Pojačava samopouzdanje
9. Povećava kreativnost
10. Izvor prihoda

Kako ples poboljšava vaše zdravlje?

Ples poboljšava kardiovaskularno zdravlje

Većina vrsta plesa pruža izvrstan kardio trening. Dok vam mnoge vrste vježbanja mogu ubrzati rad srca, ples vam može pomoći da postignete ciljani broj otkucaja srca bez osjećaja kao da vježbate.

Ples povećava snagu i izdržljivost

Ne samo da ples poboljšava vaše zdravlje, već vam također pomaže u izgradnji mišićne snage u gotovo svakom dijelu tijela. Kada plešete, pomičete svoje tijelo na načine koji zahtijevaju da se mišići odupru vašoj tjelesnoj težini. Dovršavanje koraka, skokovi, okreti i zaokreti su svi načini na koje gradite mišiće kroz otpor vašeg pokreta.

Ples poboljšava zdravlje kostiju

Ples je izvrstan način za povećanje koštane mase i može biti posebno koristan za plesače s rizikom od trenutne ili buduće niske gustoće kostiju. Kada plešete, vaše kosti i mišići rade kako bi se oduprli vašoj tjelesnoj težini. Svi okreti, okreti i pokreti s jedne na drugu stranu učinkoviti su u povećanju čvrstoće kostiju.

Ples pomaže u upravljanju težinom

Da biste ostali u formi i imali zdravu težinu, morate se kretati. Tjelesna aktivnost i kondicija cijelog tijela temelj su za svaki program upravljanja težinom. Mnogi ljudi smatraju da je ples izvrstan način vježbanja jer pruža trening cijelog tijela.

Ples povećava razinu energije

Ako primijetite da se osjećate bezvoljno, apatično ili jednostavno umorno, tečaj pless u Splitu možepomoći. Ples je vježba koja može potaknuti proizvodnju dobrih hormona poput serotonina. Također može smanjiti razinu hormona zbog kojih se osjećate nervozno ili čak depresivno, poput kortizola.

Ples poboljšava fleksibilnost

Kada je u pitanju fleksibilnost, ples je jedna od najučinkovitijih dostupnih vježbi. Bilo da plešete balet, step ili hip hop, većina oblika plesa zahtijeva od sudionika da izvode pokrete koji uključuju savijanje i istezanje.

Pojačava memoriju

Ples ne samo da usađuje gracioznost, već vam također pomaže da graciozno starite. Prema jednoj studiji, ples može poboljšati vaše pamćenje i spriječiti razvoj demencije kako starite.

Smanjuje stres

Ako se osjećate napeto ili pod stresom, možda biste željeli zgrabiti partnera, pojačati glazbu i tango! U jednoj studiji, istraživači su otkrili da partnerski ples i glazbena pratnja mogu pomoći u oslobađanju od stresa.

Smanjuje depresiju

Ples podiže vaše raspoloženje, prema studiji koja je testirala učinke plesa na osobe s depresijom. Pacijenti koji su sudjelovali u veselom grupnom plesu pokazali su najmanje simptoma depresije i najviše vitalnosti.

Pomaže kod ravnoteže

Bilo da ste mladi, stari ili negdje između, otkrit ćete da je ples izvrstan način da poboljšate svoju ravnotežu. Ne samo da ćete poboljšati tonus mišića, već ćete također postati svjesniji svog centra gravitacije.

Koje su mentalne prednosti plesa?

Ples gradi i poboljšava socijalne vještine

Iako većina plesa ne zahtijeva da budete dio tima, to je društvena aktivnost. Bez obzira jeste li sramežljivi ili otvoreni, otkrit ćete da je sudjelovanje na satu plesa iskustvo povezivanja koje može povećati društvene vještine, potaknuti pozitivan pogled na život i povećati samopoštovanje.

Ples potiče britko razmišljanje

Osim fizičkih prednosti vježbanja, pamćenje i fokus koji zahtijeva ples zapravo povećava dotok krvi u mozak, što potiče rast novih neurona i aktivira veze između postojećih te vas potiče na aktivno razmišljanje.

Ples podiže vaš duh i poboljšava vaše stanje uma

Ples je društvena aktivnost koja od vas zahtijeva interakciju s instruktorima, partnerima i drugim plesačima na načine koji mogu potaknuti oslobađanje oksitocina i serotonina, hormona dobrog osjećaja.

Ples poboljšava kratkotrajno pamćenje

Ples je izvrstan način za mlade i starije da poboljšaju svoje pamćenje. Vrijeme utrošeno na pamćenje pokreta, fokusiranje na korake i okrete i pažljivo slušanje glazbe načini su za poboljšanje pamćenja.

7 razloga plesa kao oblika umjetnosti

1. Sinergija s glazbom
2. Ritmičko kretanje tijela
3. Izraz emocija i raspoloženja
4. Jezik, kultura i tradicija
5. Koreografska umjetnost
6. Vještina izvedbe
7. Ples priča priču

Opće dobrobiti plesa za ljude

Ples promiče zdraviji um

Kada redovito plešete radi vježbanja, možete smanjiti mentalnu napetost i stres jer stimulirate endorfine sreće u mozgu koji ublažavaju brige i brige.

Ples je pun raznolikosti

Postoji mnogo različitih vrsta plesova, tako da postoji beskrajna mogućnost plesnih pokreta. To znači da ne postoji šansa da vam bude dosadno uz ples.

Glazba kao nadahnuće

Glazba je važan dio kretanja. Možete birati između beskrajnog izbora glazbe kada tražite nešto za ples, tako da vam nikada neće dosaditi.

Ples je dobar oblik socijalizacije

Bilo da ste društveni tip ili više introvertni, ples je izvrstan način da poboljšate svoje društvene vještine.

Ples kod kuće (ili bilo gdje)

Plesom se možete baviti bilo gdje, gdje imate malo prostora, ne morate čak ni izlaziti iz kuće da biste se bavili plesom.

Samo naprijed i započnite s plesnim satovima ili lekcijama!

tečaj plesa u Splitu 02 - Plesni klub Split-ex Mirela

Zašto započeti bavljenje plesom?

Ples je dostupan većini ljudi, što ga čini uključivom aktivnošću. Ne morate biti fit, atletski, graciozni ili mladi da biste započeli satove plesa. Ples je također aktivnost koja se nadovezuje na ono što već znate; kretanje, hodanje, mahanje, okretanje, pa čak i slušanje glazbe. Također možete odabrati stil plesa koji odgovara vašim željama i vašoj osobnosti. Ples je također vještina i aktivnost koja vam može služiti tijekom cijelog života. Učenje plesa ne samo da će povećati vaše društveno samopouzdanje, već će također poboljšati vašu kondiciju, vaše držanje i koordinaciju.

Plesna škola Split ex Mirela slavi 25+ godina. Plesni klub osnovala je 1996.g. mala skupina ljudi, istinskih zaljubljenika u sportske standardne i latinoameričke plesove. Ono na što smo jako ponosni je činjenica da smo i danas još uvijek svi na okupu, gotovo pa svi suosnivači kluba, neki u aktivnim ulogama, dok drugima sada plešu njihova djeca. Dokaz je to da nas je ples spojio u neraskidive veze, obogatio naše živote stoga nam se i vi pridružite u jednom od naših studija i upoznajte čaroliju plesa koja je nas očarala, a koja će također očarati vas i vaše voljene.

Scroll to Top
Share via
Copy link