Salsa ples - Plesni klub split ex Mirela

Salsa ples Split – jedan od najpopularnijih latinskoameričkih plesova

Salsa – povijest plesa

Salsa ples je jedan od najpopularnijih latinskoameričkih plesova koji se danas prakticiraju širom svijeta. Ples je mješavina afro-kubanskih i latinoameričkih pokreta

Salsa ples pojavio se u srednjoameričkoj zemlji Kubi tijekom kasnih godina 19. i ranih godina 20. stoljeća. Bogata glazbena povijest ove zemlje omogućila je mnogim latinskoameričkim plesovima da napreduju, rastu i pređu u nove oblike, što je dovelo do modernog plesa Salse i salsa glazbe do 1920-ih.

Suvremena Salsa evoluirala je iz nekoliko ranijih kubanskih plesnih oblika, uključujući Sina, Sina Montuna, Mamba, Cha Cha, a bio je obogaćen i Portorikanskim utjecajima plesova Bomba i Plena.

Nakon početnog porasta popularnosti na Kubi i Portoriku, Salsa se brzo proširila po Latinskoj Americi i Sjedinjenim Državama, postajući jedan od najpopularnijih latino plesova.

Odlike salse

U salsi ne postoje stroga pravila i u njoj uživaju ljudi svih dobnih skupina. Ovo je brzi i senzualni ples s brzim i poletnim tempom koji će vam zasigurno pokrenuti srce i pokrenuti noge.

Postoji nekoliko vrsta salse


Solo salsa

Iako salsa ples popularno izvode parovi postoji i sol – salsa ples kojeg izvode žene koje vole plesati solo, pokazujući se u punom sjaju. Sol – salsa ples zahtijeva snagu i energiju, jer se u većini slučajeva kretanja i elementi brzo mijenjaju i sve mora biti lijepo i koordinirano. Kroz ovaj ples žene pokazuju svoju senzualnost i ljepotu pokreta.

Ulična salsa

Za ovu izvedbu salse je stil Kolumbije, koji se izvodi u krugu. Ples je ispunjen brojnim pokretima i tijekom plesa partneri često mijenjaju mjesta međusobno. Glavne značajke uličnog stila uključuju brzi ritam, dobar rad nogu, izvođenje akrobatskih elemenata i izvođenje velikog broja pokreta iz zdjelice.

Salsa ples za vjenčanja

Tradicionalno se na vjenčanjima izvodi valcer ili neki drugi koreografirani spori ples ali ima i slučajeva gdje parovi žele izvesti neki brzi poletni ples i u tom slučaju salsa je najbolji izbor. Obično je parovi izvode u krugu s dodatnim elementima koji naglašavaju ljepotu pokreta i senzualnost koju donosi ovaj ples s neograničenom mogućnošću improvizacije.

 

Salsa ples stilovi

Postoji mnogo različitih vrsta plesa salse, svaka sa svojim skupom pokreta i tehnika. Neki od najpopularnijih stilova salsa plesa uključuju njujorški stil, kubanski stil i kolumbijski stil.

Salsa u njujorškom stilu je ples brzog tempa koji je savršen za one koji žele da im srce ubrza. Ovaj stil salse naglašava rad nogu i brze okrete.

Salsa u kubanskom stilu je nešto sporija od njujorškog stila i više se fokusira na bokove i ritam.

Kolumbijska salsa je mješavina prethodna dva stila i odličan je izbor za one koji žele naučiti ponešto od svega.

Bez obzira koji stil salse odaberete za ples, sigurno ćete se dobro zabaviti.

Salsa ples 01 - Plesni klub split ex Mirela

Savjeti za početnike

Salsa ples je zabavan i popularan način vježbanja, druženja i uživanja u glazbi. Ako ste zainteresirani za učenje salse, postoji nekoliko stvari koje biste trebali znati da biste započeli.

  • salsa ples se obično izvodi s partnerom, tako da je to sjajna aktivnost s prijateljem ili drugom značajnom osobom.
  • važno je slušati glazbu i kretati svoje tijelo u skladu s tim. Preporučuje se različita glazba, čime se razvija ne samo tijelo nego i sluh.
  • preporučujemo da naučite nekoliko osnovnih koraka i naučite improvizirati na temelju njih.
  • kako biste poboljšali vaš ples možete vježbati pokrete ispred zrcala, tako da možete primijetiti pogreške i pravilno izraditi pokrete. Glavni pokreti se provode kukovima i tijekom plesa svi dijelovi tijela bi se trebali kretati u istom tempu
  • zapamtite ime figure kako biste ih mogli koristiti tijekom plesa, mijenjanja mjesta i dodavanja raznolikosti.
  • kroz ples ćete poboljšati svoju ravnotežu, držanje, povećati fleksibilnost, poboljšati koordinaciju i kondiciju

Konačno, nemojte se bojati pustiti se i zabaviti se – to je važna odlika salsa plesa!

Odjeća i cipele

Izbor odjeće bi se temeljio na vlastitoj udobnosti. Odjeća treba biti kao za klasični sportski trening od sintetičkog materijala koji može disati i dobro upija vlagu. Muškarci u većini slučajeva odabiru hlače i majicu, ali žene imaju puno više mogućnosti – to može biti top ili majica, tajice ili kratka suknja.

Ako ste ljubitelj plesa salse, onda znate da je važno imati prave cipele. Moraju biti udobne, moderne i sposobne pružiti potrebnu potporu vašim stopalima i gležnjevima. Za muškarce su najbolje cipele s malom petom, dok se žene preporučuju klasične sandale ili cipele s laganim poplatom, ali s obveznim remenom oko zgloba za stabilnost.

Za muškarce i žene cipele moraju imati potplat otporan na klizanje, što je važno za ples na skliskim površinama (parketu).

Kako plesati salsu – jednostavni koraci za početak

Učenje kako plesati salsa puno je lakše nego što možda mislite. Od učenja osnova do načina kako ne pasti, evo kako započeti:

1. Naučite korake
Prvo što trebate učiniti je naučiti osnovne korake salse. To se može postići uz pomoć lokalnog kluba ili plesnog studija. Što vam je ugodnije s osnovnim salsa koracima, to ćete se osjećati samopouzdanije i avanturističnije dok vrijeme prolazi i vaše se vještine poboljšavaju!

2. Saznajte o stilu i glazbi
Nakon što naučite neke osnove, vrijeme je da počnete tražiti partnera. Pošto postoje mnogo stilova salse, sigurno ćete nači jedan stil koja odgovara vašem posebnom ukusu. Isto vrijedi i za glazbu – kakvu glazbu volite? Kako će to utjecati na kretanje? Koja vrsta glazbe nadahnjuje vaše poteze? Na sva ova pitanja treba odgovoriti prije nego što pronađete partnera kako bi se dobro razumjeli na plesnom podiju.

3. Vježbajte kod kuće prije nego što isprobate salsu u javnosti.

Savjeti za početnike prije nego što započnete ples salse

  • Nije potrebno znati plesati kako bi se započelo ples salse.
  • Moguće je naučiti plesati salsu gledajući videozapise na Internetu.
  • Ako pohađate nastavu, vaš instruktor može vam pomoći u osnovama vaših poteza i dati vam korisne savjete.
  • Započnite s partnerom koji ima iskustva u plesu

Zašto plesati salsu u Splitu?

Zato jer je salsa jedan od najpopularniji, najzabavniji, najvrućih i najbogatiji plesova na svijetu! Kad jednom uđete u taj fantastični svijet, više nema povratka na staro…

Ako želite osjetiti drevni ritam Afrike i Kube u jednom, osjetiti snažnu, nevjerojatnu pozitivnu energijom pridružite nam se u našem plesnom studiju.

Zašto odabrati Plesni klub Split?

Plesni klub Split ex Mirela, osnovala je skupina istinskih zaljubljenika u standardne i latinskoameričke plesove prije 26 godina u gradu Splitu. Danas s ponosom nosimo ime našeg Grada i podučavamo sve uzraste od vrtićkih do najstarijih generacija.

Kroz naš rad prošlo je jako puno generacija i polaznika i na upis u naše grupe nerijetko se čeka slobodno mjesto.

Ples je univerzalan svjetski jezik i u našem Klubu možete birati od rekreativnih, zabavnih grupa, do onih ozbiljnijih sportskih.

Sa našim brojnim članstvom rade treneri, plesni učitelji i voditelji, svi bivši sportski plesači, iskusni i strastveni u prenošenju znanja.

Osim salse, rado ćemo vas naučiti osnove sambe, cha cha, rumbe, pasodobla, jive-a, bachate, agrentinskog tanga, engleskog i bečkog valcera, quickstepa, a ukoliko vam treba i posebna koreografija i za to smo vam na raspolaganju.

Pridružite nam se u plesnoj avanturi, postanite naš član i osjetite sve blagodati plesa!

Salsa ples 02 - Plesni klub split ex Mirela

Scroll to Top
Share via
Copy link