Ples za djecu Split - sjedenje u obliku slova "W"

Ples za djecu Split – sjed “W”

SJEDENJE U W POLOŽAJU, DA ILI NE?

Pravilan razvoj bebe, odnosno djeteta, svakom je roditelju na prvom mjestu.

Znamo da djetetovu što boljem motoričkom razvoju možemo pridonijeti i tako da ga potičemo da pravilno sjedi, odnosno da ne sjedi u određenim položajima koji mogu škoditi njegovu razvoju.

Obraćati pažnju na to kako Vaše dijete sjedi i važnije je nego što ste možda mislili.

Mnogi roditelji, učitelji i treneri čuli su za sjedenje u položaju slova W, ali se vjerojatno pitaju je li to zaista problem, a ako jest, zašto?

Uvijek je važno poticati igranje na podu za malu djecu, ali većini djece je najugodniji položaj za sjedenje okrećući noge prema van i unatrag u obliku slova “W”.
Ovakvo sjedenje tipično za djecu mlađe dobi dok se igraju dobro je kada se gleda iz perspektive fleksibilnosti, no dugoročno ponavljanje sjedenja u ovoj poziciji  može ostaviti teže ortopedske komplikacije ako se događa tijekom važnih godina kada je dijete  u najvažnijem i najvećem razvoju.

Pedijatrijska američka služba je objasnila kako u drugim sjedećim pozicijama djeca bolje razviju kontrolu nad trupom i rotacijom tijela, dvije vještine koje su potrebne za daljnji razvoj motoričkih sposobnosti i dominacije ruku.

Za razliku od drugih sjedećih položaja kada dijete sjedi u W položaju noge mu pružaju široku podršku, zahtijevajući vrlo malo aktiviranja temeljnih mišića. Položaj W može biti znak slabosti mišića u trupu što može dovesti do poteškoća u obavljanju mnogih grubih i sitnih motoričkih zadataka, zbog čega izostaje i razvoj i kontrola nad rotacijom tijela te dijete ne nauči kontrolirati težinu, šta dugoročno može dovesti i do problema s dužim sjedenjem  u školi.

W-sjed je više statički položaj, a ne dinamičan. U ovom se položaju djeca ne mogu lako nagnuti u različitim smjerovima ili rotirati svoj trup, pa se prema tome ne razvijaju u potpunosti sa svojim okolišem na razvojno primjeren način.

https://pk-split.hr/2020/04/22/plesni-vrtic-split-vjezbajmo-kod-kuce/

Čak i ako ne postoji osnovni uzrok sjedenja u W-u, to može staviti puno stresa na kukove i koljena, što može uzrokovati probleme ovim zglobovima kasnije u životu.

Ovakvo sjedenje može prouzročiti nepotreban pritisak na vrat, ramena i gornji dio leđa.

Ukratko za djecu koja mogu biti hipermobilna, sjedenje u” W “položaju može preopteretiti zglobove i oslabjeti mišiće.

Kod djece koja sjede u položaju W i nakon navršene 2 godine postoji opasnost od nedovoljnog razvijanja bazične snage tijela, kašnjenja razvoj grube motorike, koordinacije i ravnoteže potrebnih za određene motoričke vještine poput skakanja i trčanja.
Također, može uzrokovati nedovoljno razvijene mišiće u nogama, kukovima i gležnjevima čija je posljedica bol u kukovima, nogama i gležnjevima, a može dovesti i do dislokacije kuka. Dugotrajno sjedenje u ovom položaju može rezultirati i time da su nožni prsti uvijek okrenuti prema unutra.

To nije loše samo za kukove, koljena i gležnjeve, nego usporava i razvoj mišića zaduženih za držanje tijela i osnovnu stabilnost koja je važna, osobito kada kao odrasle osobe trebamo podizati teret ili se želimo baviti bilo kakvim sportom.

 

Dugoročne ortopedske komplikacije:

 

  1. OGRANIČENO POMICANJE KUKOVA
    W sjedenje stvara veliki pritisak na kukove i na koljena te se oni s vremenom naviknu na taj pritisak. Dugoročno sjedenje u ovoj poziciji ograničit će pomicanje kukova te će dijete s vremenom imati više problema sjediti s nogama ispred sebe.
  2. ZATEGNUTOST MIŠIĆA
    Zategnutost se najčešće može osjetiti s jedne strane kukova, a dijete će imati problema održavati ravnotežu koristeći samo jednu nogu
  3. DISLOKACIJA KUKOVA
    Učestalo sjedenje u W poziciji, može rezultirati dislokacijom kukova.

 

Kako odviknuti sebe ili dijete od sjedenja u W poziciji i kako ples djeci u tome pomaže?

Odvikavanje od ovakvog sjedenja neće biti lako, baš zato što dijete osjeća određenu sigurnost i stabilnost.

Nježno podsjećanje vašeg djeteta na rano tzv “popravljanje nogu” može vam pomoći da razbije naviku i potakne ga da postane udobniji u drugim položajima.

Umjesto da se kritizira djecu kada ovako sjede preporuka je da ih pohvalimo kada sjede u pravilnijim položajima, kao kada kleče, sjede u dubokom čučnju, s nogama prekriženim “po turski”, ispruženima ispred sebe, ili pak savijenima samo na jednu stranu.
Također dijete može sjediti u sjedu lopoča.

Dobar način da počnete pomagati svom djetetu da izbjegne ovaj W položaj je jednostavno pozivanje ili podsjećanje usmenim podsjetnikom, signalom ruke ili ručnim premještanjem.

Postavljanje nogu ravno ispred (dugo sjedenje), savijanje uz bok (bočno sjedenje) ili postavljanje u “turski” prednji sjed (križno sjedenje) dobre su alternative.

Iako je ovakvo odvikavanje dugotrajan proces, treba biti strpljiv, a pri tom možemo dijete i učiti da ispravno drži i leđa.

Jednu od važnih uloga u ispravnom držanju tijela i jačanju mišića trupa za djecu ima ples. Korištenjem plesnih sadržaja u radu s djecom predškolske dobi, osim utjecaja na razvoj motoričkih sposobnosti, utjecat će se i na razvoj kreativnosti, ritmičnosti, harmoničnosti te ljepote pokreta kod djece i pravilno držanje tijela. U radu s djecom mlađe dobne skupine primjereno je koristit jednostavne i prepoznatljive sadržaje plesa temeljene na principu oponašanja radnji iz svakodnevnog života dok se s djecom srednje i starije predškolske dobi mogu koristiti kompleksniji plesni sadržaji. Doživljaj plesnih oblika ostvaruje se s djecom tako da trener pleše s djecom prethodno osmišljene koreografije u kojima će različiti pokreti slijediti različite glazbeno plesne teme.
Ako sumnjate da su djetetovi mišići trupa slabi dodajte  i kod kuće vježbe za jačanje na tjednoj osnovi.

Primjer aktivnosti za mlađu djecu: puzati kroz tunele, skakati na trampolinu ili vježbati neke joga poze za djecu.

Ivana Listeš, prof.kineziologije

trener sportskog plesa

Scroll to Top
Share via
Copy link